Snelle levering
Laagste prijs
Gratis advies
2 jaar garantie

8 tips voor het plaatsen van beveiligingscamera's


8 tips voor het plaatsen van beveiligingscamera's

Hoe en waar plaats ik beveiligingscamera’s?

Het goed plaatsen van bewakingscamera’s bespaart een hoop werk en kosten.
Beveiligingacamera’s op de juiste plek ophangen helpt bij het opsporen en herkennen van indringers en het werkt preventief.
Het doel is een goed overzicht te krijgen van de situatie en de dader of daders voor identificaie met zo min mogelijk bewakingscamera’s.
Ook is het erg belangrijk om goed in beeld te krijgen hoe ze binnen komen, hoe ze vertrekken en wat ze binnen doen.

  1. Bedenk vantevoren wat u wilt bewaken

Door vooraf in kaart te brengen wat u wilt bewaken weet u gericht naar wat voor camera’s u op zoek bent en wat werkt voor uw situatie.
Denk na over de toegangswegen naar het te bewaken gebied en over het wegwerken van kabels, zijn er stopcontacten in de buurt of zijn er camera’s met PoE of analoge bewakingscamera’s met Coax kabel nodig.

Het zou zonde zijn als de camera goed gericht staat maar de kabel binnen enkele seconden onklaar gemaakt wordt.
Ons advies is om bewakingscamera’s buiten zo te plaatsen dat deze elkaar ook filmen en bij voorkeur op een hoogte die niet gemakkelijk te bereiken is zonder opstapje of trap.

  1. Plaats bewakingscamera’s niet te hoog

Door het te hoog plaatsen van beveiligingscamera’s wordt er teveel van boven gefilmt en hangt de camera vaak te dicht bij het object. Er is duidelijk zichtbaar dat er iemand in beeld is maar niet wie het is, vooral als de persoon een pet draagt.

Als de camera hoog hangen de enige optie is dan is het verstandig om genoeg afstand te nemen van het object of bijvoorbeeld de camera aan de muur de hangen.

  1. Plaats camera's bij voorkeur in een hoek van de ruimte
Iedere camera heeft een dode hoek en een bepaalde kijkhoek.
Wanneer een beveiligingscamera in de hoek van een ruimte wordt gehangen zijn er minder dode hoeken. Het ophangen van een beveiligingscamera boven een raam of deur raden we af, hierdoor kan de inbreker deze gemakkelijk zien en ongezien onklaar maken.
  1. Gebruik beveiligings-camera stickers

Het hebben van een camerabewakings set werkt vaak preventief, het is dus belangrijk om duidelijk te maken dat u camerebeveiliging gebruikt. Dit kan o.a. door een informatie sticker op te hangen, ook kan het hebben van deze sticker helpen bij uw verdediging in de rechtzaal.

Privacy telt zwaar maar als van tevoren duidelijk is gemaakt dat er videobewaking aanwezig was is dit een stuk beter.


  1. Plaats tenminste bij elke toegangsdeur één camera
Indringers komen vaak via een onopvallend klein raam naar binnen maar vertrekken in de meeste gevallen gewoon via de voor- of achterdeur.
De beste situatie is het filmen van de uitgangen vanuit twee richtingen:

* Als de inbreker alsnog via de deur naar binnen komt
* Als de inbreker vanuit het huis komt en naar buiten gaat

Camera's bij de deur hangen hoofdzakelijk voor identificatie. Wie komt er binnen en wie gaat er weg. Bij winkels is er vaak maar een ingang. We adviseren dan om de beveiligingscamera zoveel mogelijk op het gezicht te richten. Zijn er wel twee in- of uitgangen raden we ook een camera aan bij de andere in- of uitgang.

Is het noodzakelijk om voor elk te filmen object één camera te hebben?

'Nee dat is absoluut niet noodzakelijk'
Wanneer de bewakingscamera op de juiste plek wordt gehangen is het mogelijk meerdere objecten te filmen met een camera. Een hoge resolutie camera met grote kijkhoek zoals de HE-82R56-VPE kan gemakkelijk de kassa en de ingang tegelijk filmen.
  1. Houd rekening met lichtinval en de zon
Een overbelichte bewakingscamera filmt geen duidelijk beeld, het beeld kan grotendeels of helemaal wit worden door een te hoge lichtintensiteit.
Bij infra rood camera’s kan dit ook gebeuren wanneer de camera ’s nachts op een felle lamp is gericht. De rest van het beeld wordt dan zwart.

  1. Beveiligingscamera's buiten laten filmen


Wilt u de buitenkant van een pand filmen? Let dan op de regels die gelden in uw gemeente.
Vaak mag, i.v.m. de wettelijk geregelde privacy de openbare weg niet, of slechts beperkt gefilmd worden. Worden deze beelden tegen de regels in toch opgenomen dan mogen deze vaak niet worden gebruikt als bewijs. Ga hier zorgvuldig mee om, ook wanneer uw gevoel iets anders zegt.
Het buiten plaatsen van beveiligingscamera's is een zeer goede keuze. Het werkt vaak al preventief. Gebruik een infrarood beveiligingscamera of een Starlight bewakingscamera zodat ook in het donker goed gefilmd kan worden.

Camerabewaking voor thuis?
Film de voortuin, achtertuin, oprit, eventueel garage ingang(en) en kleine paadjes naast de garage.
Een goed geplaatste camera kan een groot deel van de op of afrit filmen.
Bewakingscamera’s hoeven niet altijd haarscherp of duidelijk beeld te hebben, zolang ze maar hun (preventieve) werk doen.

Het filmen van de buitenkant van een winkel is vaak lastiger. Dit komt o.a. door het verbod op het filmen op de openbare weg. Heeft u producten opgestald voor uw winkel? Deze mogen wel gefilmt worden.
Ook hier kan informatie van bewakingscamera’s buiten van belang zijn. Welke kant ging de dader op, hoe vluchtte de dader, met welk voertuig etc.

  1. Film vooral waardevolle spullen
Door waardevolle spullen te filmen heeft u bewijs over de gestolen spullen en de acties van een inbreker.
Maak een lijst met spullen die interessant zijn voor een inbreker. Zoals TV, laptops of een toonbank. Vergeet niet om ook overige waardevolle spullen op slaapkamers en sieraden op te schrijven.
De beveiligingscamera’s die buiten rond de in en uitgangen hangen gebruiken we vooral voor identificatie, hierdoor mogen de camera’s voor binnen een brede kijkhoek hebben.
Bij iedere camera is het de bedoeling om de dader zo duidelijk mogelijk vast te leggen op film. Het ophangen van een extra camera is niet maar, het gebouw hoeft ook niet vol te hangen.
Daders bewegen vaak veel, film belangrijke objecten dus vanuit meerdere hoeken.

Regels voor plaatsing van beveiligingscamera's

Naast de hierboven beschreven tips zijn er natuurlijk ook een aantal wetten en regels waar u zich aan dient te houden. Op deze deze site staat kort en duidelijk uitgelegd wat per situatie wel en niet mag.

Vrijblijvend advies

We adviseren u graag vrijblijvend over het plaatsen van beveiligingscamera's en het kiezen van de juiste bewakingscamera's. Neem contact met ons op per e-mail of via telefoonnummer 0495-548150.