Snelle levering
Laagste prijs
Gratis advies
2 jaar garantie

Uitleg port forwarding instellen


Port forwarding IP-camera
Het aansluiten van een IP-beveiligingscamera kan best ingewikkeld zijn.
Hoe bekijk ik mijn IP-camera via internet? Hoe bekijk ik mijn IP-camera buiten mijn eigen netwerk? Hoe pas ik de poort nummers aan?

Deze vragen gaan we nu bespreken en beantwoorden.
Alle apparaten binnen een netwerk communiceren via een IP-adres, dit zijn een aantal nummers waardoor een apparaat zichtbaar en herkenbaar is voor andere apparaten binnen het netwerk.

Iedere router van bijvoorbeeld: Ziggo, Vodafone of UPC krijgt zijn eigen IP-adres toegekend. De router kan met dit IP-adres communiceren met alle andere op het internet aangesloten apparaten.
Het IP-adres van de router noemen we daarom een extern IP-adres.
De router deelt vervolgens zelf IP-adressen uit aan alle op internet aangesloten apparaten binnen je eigen netewerk.

De router deelt interne IP-adressen uit. Vaak zijn dit IP-adressen zoals: 192.168.1.20.
Een wifi camera en een IP-camera hebben een standaard IP-adres. Vaak is dit: 192.168.1.21, dit is een intern IP-adres.
Ook de NVR (het opname apparaat) heeft zijn eigen interne IP-adres.

Voorbeeld:
Je wilt thuis via je laptop je IP-camera bekijken. Je typt 192.168.1.21 in in de browser, na het inloggen kun je de IP-camera gewoon bekijken.
Wanneer je met dezelfde computer naar buiten gaat, je verbind met een ander netwerk en je typt dan 192.168.1.21in de browser dan zie je de camera niet. Dit komt doordat het IP-adres: 192.168.1.21 alleen binnen het netwerk van je router bestaat. Buiten dit netwerk bestaat dit IP-adres niet meer.

Hoe krijg je dit werkend?
Om dit werkend te krijgen, zul je speciaal naar je eigen thuisnetwerk moeten verwijzen en daar binnen naar de specifieke camera. Je hebt hier het externe IP-adres voor nodig.
Je kunt namelijk wel communiceren met je router op je thuisnetwerk wanneer je verbinding hebt met internet, want je router heeft een extern IP-adres.
Je gaat via internet naar je router, dit doe je via het externe IP-adres. Ons externe IP-adres is 84.176.24.180. Nu heb je verbinding met de router, maar deze weet natuurlijk niet voor welk van de verbonden apparaten je oproep bedoeld is. Zoals een IP-camera, printer of tablet. We moete de router gaan vertellen naar welk apparaat de oproep verzonden moet worden. Dit gebeurt via ‘Port forwarding’.

Poorten
Alle apparaten ( printers, computers, IP-camera's, telefoons) op een netwerk maken gebruik van poorten, deze poorten zijn softwarematig. Om tegelijkertijd verschillende typen verbindingen te maken zijn poorten nodig.
Draadloos printen via je tablet is een andere oproep dan het opvragen van een internetpagina.
Om deze verschillende soorten communicatie uit elkaar te houden, heeft elke 'soort' communicatie zijn eigen poort nummer.
De standaard poort die wordt gebruikt voor het opvragen van een website (HTTP-protocol) is poort 80.
Voor het grootste gedeelte van de communicatie wordt momenteel poort 80 gebruikt. Via poort 80 kan je ook contact maken met een wifi/ IP camera.

Wanneer je binnen je thuisnetwerk het interne adres van de wifi camera in bijv. internet Explorer invoert, wordt er eigenlijk op poort 80 verbinding gemaakt. Door de interne software van de camera krijg je nu in de browser een inlog pagina te zien en daarna een pagina met instellingen en het live beeld van de camera.

We kunnen de beveiligingscamera ook op een andere poort instellen. We raden aan om een getal te kiezen tussen 1024 en 49151. Binnen deze getallen range zitten geen functionele verschillen.
Nadat je de poort veranderd hebt (Bijv. In 2025) en je zoekt daarna via het interne IP-adres van de camera in de browser naar de camera dan lukt dit nu niet meer. We krijgen geen verbinding meer omdat standaard verbinding wordt gemaakt met poort 80.
We moeten aangeven dat we verbinding willen maken met poort 2021 ipv de oude poort 80.
In je browser doe je dit door het volgende in te typen: 192.168.1.21:2021.
Vul in: het interne IP-adres van de camera: (dubbele punt) gevolgd door het poortnummer.
Geef iedere camera een eigen poortnummer:
Camera 1 op 192.168.1.21 poort 2021
Camera 2 op 192.168.1.23 poort 2022

We kijken nu terug naar de vorige situatie, buiten je thuis netwerk verbinding hebben met internet en je IP-camera benaderen. Je hebt hierboven gelezen dat het intypen van het interne IP-adres in de browser niet meer genoeg is. Wanneer je het externe IP-adres invult in je browser weet de router niet naar welk apparaat binnen je thuisnetwerk je gestuurd wilt worden. Dit geven we aan via het poortnummer. Hiervoor moeten we een instelling maken of veranderen in je router, die instelling heet Port forwarding.
Wat we eigenlijk vertellen tegen de router is dat elke verbinding die van buiten binnenkomt op poort 2021 doorgestuurd moet worden naar camera 1 en dat iedere verbinding van buiten je netwerk die binnenkomt op poort 2022 doorgestuurd moet worden naar camera 2.
Nu we port fowarding hebben ingesteld in je router kun je buitenshuis en buiten je netwerk verbinding maken met de camera door het externe IP-adres gevold door een dubbele punt en het poortnummer in te vullen in de browser. (Bijvoorbeeld: 84.176.24.180:2021).

Weet je je externe IP-adres niet meer? Ga dan naar www.watismijnip.nl.

Hoe stel ik de poortnummers in?
Er zijn 3 manieren om de poortnummers in te stellen. Manier nummer 1: Log in op de camera via internet Explorer en pas daar het poortnummer aan.
Manier nummer 2: Op de bijgeleverde CD-rom staat een programma, zoals: searchcam of device manager, deze zoekt de IP-camera's die aangesloten zijn binnen het netwerk. Wanneer deze camera's gevonden zijn kan het IP-adres en de poort aangepast worden, hierna herstart de camera zichzelf.
Manier nummer 3: Lees de handleiding van de camera voor de uitleg van jouw specifieke camera.

Lukt het niet? Stuur ons een mailtje.

Het instellen van Port forwarding op de router
De layout van de router-instellingen verschilt meestal per router, hierdoor kan het zijn dat je even moet zoeken voor je de port forwarding instelling hebt gevonden.

Stap 1 is in ieder geval inloggen op je eigen router.
Dit doe je in veel gevallen door het interne IP-adres van je router in de browser in te vullen. Het IP-adres vind u in de handleiding van uw router of netwerkprovider.
Voor o.a. Asus, 3com, Linksys, Netgear en Zyxel is dit standaard:192.168.0.1 of 192.168.1.1.
Veelgebruikte adressen:
KPN Experia box: 192.168.2.254
UPC Horizon: 192.168.192.1
Apple: 10.0.0.1 deze configureer je met de 'Airport Utility' en niet via de browser
Ziggo Ubee: 192.168.178.1

Er wordt nu gevraagd om een wachtwoord en gebruikersnaam. De gebruikersnaam en het wachtwoord staan ook in de handleiding van de router en soms op de onderkant van de router.
Linksys-routers: Gebruikersnaam en wachtwoord is: "admin".
Netgear-routers: Gebruikersnaam en wachtwoord is allebei: "admin”.
Andere routers: laat de gebruikersnaam leeg en typ "admin" als wachtwoord.
De standaard wachtwoorden kunt u ook online zoeken, bijvoorbeeld op de website RouterPasswords.com.
Ben je je inlog gegevens vergeten? Reset dan de router via de reset knop. De router wordt nu weer teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

Na het inloggen kom je op een website met router instellingen. Zoals hierboven gezegd kan het even zoeken zijn naar de (port) forwarding instellingen.
De juiste groep kan de naam Gaming, Applications of Virtual Servers hebben. Als je dit niet kunt vinden, ga dan naar de Advanced settings en kijk of er een subcategorie is met de Port Forwarding.

Meestal zie je een aantal van de volgende opties:

'External port': vul hier het poortnummer van de IP-camera, bijvoorbeeld 2021 in
'Internal port': vul hier ook het poortnummer van de IP-camera in, bijvoorbeeld 2021
'IP address': vul hier het interne IP-adres van de betreffende camera in, bijvoorbeeld 192.168.1.21
'Protocol': selecteer nu 'both' of TCP
Hieronder enkele router interface voorbeelden:


Let op: Ziggo heeft meerdere Ubee versies met een iets verschillende interface. Als er bij jouw Ubee versie de optie voor 'external IP Address' staat, vul hier dan altijd 0.0.0.0 in en geen ander IP-adres.
Door te zoeken op Google naar het routertype en port forwarding vindt u vaak een duidelijke uitleg. Door het externe IP-adres gevolgd door het poortnummer in te voeren in de browser kun je kijken of de port forwarding instellingen goed staan. Wanneer je nu de website en de camera feed krijgt, is het je gelukt.
Je kunt nu altijd en overal je camera bekijken.